.NET not seen by Dyalog ]LINK

A forum for issues on macOS; the UNIX and Linux forums may have relevent posts

.NET not seen by Dyalog ]LINK

Postby kennedyce on Tue Jan 10, 2023 11:58 pm

This may be a Microsoft issue, but I've downloaded and installed .NET from Microsoft for X64 to macOS 12.6.2 Monterey. Installed without errors, but dotnet command didn't work in terminal. Seems to be an installer bug that was fixed by making a symbolic link: sudo ln -s /usr/local/share/dotnet/dotnet /usr/local/bin/
I then checked to see what dotnet had to say.

/Users/CEK1> dotnet --info
.NET SDK:
Version: 7.0.101
Commit: bb24aafa11

Runtime Environment:
OS Name: Mac OS X
OS Version: 12.6
OS Platform: Darwin
RID: osx.12-x64
Base Path: /usr/local/share/dotnet/sdk/7.0.101/

Host:
Version: 7.0.1
Architecture: x64
Commit: 97203d38ba

.NET SDKs installed:
7.0.101 [/usr/local/share/dotnet/sdk]

.NET runtimes installed:
Microsoft.AspNetCore.App 7.0.1 [/usr/local/share/dotnet/shared/Microsoft.AspNetCore.App]
Microsoft.NETCore.App 7.0.1 [/usr/local/share/dotnet/shared/Microsoft.NETCore.App]

Other architectures found:
None

Environment variables:
Not set

global.json file:
Not found

Learn more:
https://aka.ms/dotnet/info

Download .NET:
https://aka.ms/dotnet/download



I started Dyalog 18.2 and tried ]LINK.Create:


Dyalog APL/S-64 Version 18.2.45505
Serial number: 500466 - not for commercial use
+-----------------------------------------------------------------+
| Dyalog is free for non-commercial use but is not free software. |
| A basic licence can be used for experiments and proof of |
| concept until the point in time that it is of value. |
| For further information visit |
| https://www.dyalog.com/prices-and-licences.htm |
+-----------------------------------------------------------------+
Tue Jan 10 15:44:39 2023
]LINK.create # test
Link Warning: ⎕SE.Link.Create: .NET or .NetCore not available - watch defaults
to 'ns'
Linked: # → /Users/CEK1/test

------------------------------------------------
What am I missing here?
kennedyce
 
Posts: 6
Joined: Thu Aug 15, 2013 7:27 pm

Re: .NET not seen by Dyalog ]LINK

Postby kennedyce on Wed Jan 11, 2023 12:35 am

Update:
I checked DYALOG_NETCORE in my dyalog.182U64.dcfg and it was set to 0.
Changed it to 1:
]Config
APLK0 default
APL_LANGUAGE_BAR_FILE /Applications/Dyalog-18.2.app/Contents/Resources/Dyalog/languagebar.json
AUTOCOMPLETE_PREFIXSIZE 0
AUTO_PW 1
CLASSICMODE 1
COMMAND_MODE unix2003
DYALOG /Applications/Dyalog-18.2.app/Contents/Resources/Dyalog
DYALOG_CONFIGDIR /Users/CEK1/.dyalog
DYALOG_NETCORE 1
DYALOG_SERIAL 500466
...

Still no joy. :-(

BTW, Dyalog for macOS Installation and Configuration Guide Dyalog version 18.2 says "DEFAULT = 1"
Attachments
Screen Shot 2023-01-10 at 4.31.32 PM.png
kennedyce
 
Posts: 6
Joined: Thu Aug 15, 2013 7:27 pm

Re: .NET not seen by Dyalog ]LINK

Postby gil on Wed Jan 11, 2023 6:32 am

Dyalog 18.2 currently supports .NET core 3.1 which unfortunately went out of (Microsoft) support last month.
https://docs.dyalog.com/latest/dotNET%2 ... 0Guide.pdf
https://dotnet.microsoft.com/en-us/plat ... otnet-core

See this post for suggestion on using later version of .NET while waiting for official Dyalog support:

viewtopic.php?f=22&t=1863
gil
 
Posts: 71
Joined: Mon Feb 15, 2010 12:42 am


Return to macOS

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 0 guests